Zelenina Šnakov u Vysokého Mýta nabízí KROUHANÉ ZELÍ od 2.října 2023 do 31. října 2023. Po - Pá 7:00 - 12:00 (polední přestávka) 13:00 - 15:30. Soboty 14., 21. a 28. října 2023 je pracovní doba od 7 - 11 hod.
Dále si můžete zakoupit: zelí hlávkové bílé i červené, kořenovou zeleninu, cibuli na uskladnění, mák, kmín, obiloviny atd.
Informace na tel.: 465 420 410, 606 625 791. Dále nás můžete sledovat na Facebookových stránkách @Zahradnictví Šnakov.
- Prodejní doba říjen:
Pondělí až pátek: 7:00 - 12 a 13:00 - 15:30 hod
Soboty: 7 - 11 hod Svátek: 28.10. OTEVŘENO od 7-11 hodin
 
Zelí budiž pochváleno!
Nové poznatky o výživě stravovací zvyky našich předků velmi oceňují. V minulosti tolik oblíbené a rozšířené zelí je totiž jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitámínu C. Na zelí byl postaven jídelníček většiny vesnického obyvatelstva. V obdoní antiky bylo dokonce používáno jako lék proti vředům a morové nákaze. V osmnáctém století zachránilo šedesát sudů kvašeného zelí námořníky Jamese Cooka na plavbě kolem světa od kurdějí. Ani dnes bychom neměli na tuto nejlevnější a po celý rok nejdostupnější zeleninu zapomínat. Je dokázáno, že obsahuje vitamin A, C, E idalší látky, které prokazatelně léčí vředové onemocnění žaludku a mají významný účinek při prevenci rakoviny tlustého střeva, tzv. antioxidanty. Vláknina obsažená v zelí podporuje pohyb střev atím urychluje trávení, snižuju hladinu cholesterolu, a proto je zelí doporučeno v dietách při obezitě, cukrovce a také hemeroidech. Vstřebávání vitaminu rozpustných v tucích je nutné podpořit použitím nejlépe rostliných olejů v čerstvých zelných salátech, neboť nejvíce učinných látek obsahuje syrové zelí. Vzdušný kyslík znehodnocuje vitamin C, který je stejně jako vitamin A citlivý také na vyšši teplotu, a proto jsou jejich hodnoty ve vařených zelných pokrmech nižší. Kvašení však vitamin C stabulizuje, takže je v takto uchovaném zelí odolnější proti varu. Minerální látky obsažené v zelí jsou těmi nejpotřebnějšími pro lidský organismus. Nejčastěji se setkáváme s nedostatkem železa, vápníku, draslíku, které jsou společně se sodíkem v zelí obsaženy. Kvašené zelí navíc zvyšuje schopnost organismu přijímat železo i z jiných potravin. Protože většina účonných látek je rozpustná ve vodě, vylévat lák ze zelí je téměř trestuhodné plýtvání. Můžeme si tím ušetřit cestu pro vitaminové aparáty. Zdraví je lépe hledat v zahradě než v lékárně.